Opičí muž

Opičí muž

Dave Patel nepatří zrovna mezi ty největší hollywoodské hvězdy. Běžný divák si tohoto britského herce indického původu vybaví maximálně tak ve spojitosti s dávným hitem Milionář z chatrče. 

Dave Patel však hrál i v celé řadě jiných zajímavých filmů, jež ovšem nebyly komerčně kdovíjak úspěšné. Letos se Patel rozhodl diváky zaujmout znovu, tentokrát ovšem se svou režisérskou prvotinou jménem Opičí muž. 

John Wick z Indie?

Prakticky všechny ukázky lákaly na zběsilou akční jízdu ne nepodobnou Johnu Wickovi. Opičí muž však není pouze jednoduchým a přímočarým indickým klonem, ale svébytným dílem, které se nezaměřuje pouze na pomstu, ale zaobírá se i jinými nosnými motivy, například společenskou nerovností. 

Ta je na indickém subkontinentu velmi ožehavým tématem. I když zde film klouže pouze po povrchu, pořád si Dave Patel zaslouží palec nahoru za to, že se odhodlal tuto problematiku ve svém snímku alespoň nastínit.

Poctivý akční thriller

Opičí muž však není sociální drama, ale primárně poctivý akční thriller. Hlavní role se zhostil sám režisér a nutno dodat, že se jedná o velmi dobrou volbu. Patel si evidentně v posilovně nedělal pouze selfíčka, ale pořádně na sobě makal. I proto má Opičí muž pěkně osvaleného hrdinu, kterému jeho akční scény bez problému věříme.

Na rozdíl od Johna Wicka však není Patelova postava žádný cvičený zabiják, který umí likvidovat své protivníky na milion způsobů a vždy velmi elegantně. Opičí muž navíc tolik akce, jak slibovaly trailery, nakonec ani nenabízí. Ovšem když už se to na plátně rve, tak jde o velmi atraktivní záležitost. 

Bitky jsou o něco neohrabanější a surovější než v případě Wicka, na druhou stranu jsou díky tomu o ždibec uvěřitelnější, i když pořád to má do reality samozřejmě daleko. Patelův hrdina není nezastavitelný stroj na zabíjení, ale jen amatér s rozervanou duší, který touží po jediném – po pomstě. 

Pěkně se na to dívá

I když je ve srovnání s jinými akčními filmy Opičí muž nízkorozpočtovým počinem, divák to prakticky nemá šanci poznat. Hodně tomu přispívá kvalitní kamera i střih a samozřejmě také prostředí, kde se film odehrává.

Indie a její reálie působí v našich zeměpisných šířkách dost exoticky, a hlavně atraktivně. Zahraničních filmů, zvláště těch akčních, se totiž v Indii moc netočí. 

Atmosférická podívaná pro milovníky akce

Opičí muž je pěkně vypadající atmosférický akční thriller odehrávající se v pro nás dost zajímavé destinaci. V mnoha ohledech připomíná Johna Wicka, není ale tak naleštěný. Nejde ovšem apriori o zápor.

Milovníci akce by rozhodně měli tento snímek skouknout. V dohledné době totiž nic podobného nejspíš neuvidí.