Která méně známá místa ve Vídni nevynechat?

Která méně známá místa ve Vídni nevynechat?

Vídeň patří mezi nejoblíbenější metropole starého kontinentu a svým návštěvníkům toho rozhodně má hodně co nabídnout. 

Ve Vídni je k vidění celá řada pamětihodností, které musí navštívit opravdu každý. Jsou zde ale i méně propagovaná místa, kam se rovněž vyplatí vydat. O některých z nich si povíme na následujících řádcích.

Židovské muzeum

Vídeň se může pyšnit nejstarším židovským muzeem na světě. To bylo otevřeno již v roce 1896 a funguje dodnes. I když se muzeum zabývá židovkou historií na území Rakouska komplexně, největší zájem u návštěvníků vyvolává hlavně stálá expozice pod názvem „Naše město! Židovská Vídeň – dříve a nyní“. 

Tato expozice se primárně zaměřuje na historii po roce 1945 a strastiplné znovubudování židovské komunity po Druhé světové válce. 

Císařská hrobka

Rakouská historie je velice bohatá, což dokazuje mimo jiné i Císařská hrobka. Již podle názvu je zjevné, že zde nejsou pochování žádní kmáni, ale bývalí vládci střední Evropy. Najít toto místo není složité, je totiž součástí městského centra. 

V hrobce je pochováno celkem 146 Habsburků, konkrétně dvanáct císařů a devatenáct císařoven. Během prohlídky mohou zájemci náhlednou i pod pokličku pohřebního ceremoniálu, který býval velmi okázalý.

Naschmarkt

Kdo při pobíhání po Vídni dostane chuť na něco dobrého, může zaskočit do Naschmarktu – populárního vídeňského tržiště. Místní tady nakupují různé pochutiny již od 16. století. Nejsou tu však k mání pouze lokální potraviny, i když ty na tomto tržišti z logiky věci hrají prim, ale lze tady ochutnat i dobroty z Itálie, Francie či třeba Vietnamu.

Součástí Naschmarktu je celá řada bister, stánků s rychlým občerstvením a v neposlední řadě také restaurací. Kdo bude mít zájem tuto gastronomickou atrakci navštívit, může se na tržiště snadno dopravit tramvají nebo metrem.

Rakouský parlament

Běžně nepatří poslanecké sněmovny mezi kdovíjak atraktivní místa pro turisty, nicméně parlament ve Vídni je výjimkou potvrzující pravidlo. Již na první pohled se tu architekt nechal silně inspirovat antickým Řeckem. Tomu neodpovídá pouze fasáda, ale také socha Athény, která se tyčí před hlavním vchodem do budovy.

Za nevšední podobu parlamentu je zodpovědný dánský architekt Theophil Hansen. Budova byla dokončena v roce 1883. Rakouský parlament je možné najít na ulici Ringstrasse.

Muzeum vojenské historie

Komu imponují zbraně a vojenství vůbec, neměl by vynechat ani návštěvu vídeňského Muzea vojenské historie. Jedná se o nejstarší muzeum v rakouském hlavním městě. Nikoho asi nepřekvapí, že jsou ve vojenském muzeu k vidění hlavně rozličné zbraně, uniformy a další vojenské propriety.

Jelikož mělo Rakousko dlouhou dobu i úzký pruh moře, jsou v muzeu vystaveny i některé modely lodí a mnohé jiné námořní artefakty.

Co by kamenem dohodil

Vídeň má pro našince výhodu v tom, že je od nás co by kamenem dohodil. Není tak problém si do starodávné rakouské metropole zajet třeba během prodlouženého víkendu. Rozhodně je toho ve Vídni hodně co k vidění. A řeč není pouze o tradičních turistických lákadlech. I méně známé zdejší atrakce dokážou turisty dostatečně okouzlit.