Jamato: Gigant, který měl zvrátit výsledek války

Jamato: Gigant, který měl zvrátit výsledek války

Na jaře roku 1945 už bylo všem jasné, že tisíciletá říše své třinácté narozeniny už neoslaví. Válka v Pacifiku však stále pokračovala dál a i když to bylo s japonským císařstvím v té době už docela nahnuté, stále měla země vycházejícího slunce pár es v rukávu. Mezi ně měla patřit i největší bitevní loď světa - Jamato.

Zrod nových bitevníků

Ve třicátých letech minulého století patřilo Japonsko mezi největší světové námořní velmoci. Tamní vládní činitelé však chtěli absolutní dominanci, alespoň tedy v Tichomoří.

A proto se rozjela výroba nejen letadlových, ale také bitevních lodí. Ty měly svou potenciální konkurenci převyšovat hlavně svými rozměry a palebnou silou. A tehdy se zrodil nápad na vybudování lodí třídy Jamato.

Původně námořnictvo poptávalo celkem pět těchto kolosů, avšak vzhledem k omezeným zdrojům se nakonec začaly stavět pouze tři bitevníky – vlajková loď Jamato a sesterské lodě Musaši a Šinano.

Zatímco první dvě jmenované lodě byly dokončeny podle plánů, Šinano byla nakonec předělána na letadlovou loď. Vzhledem k tomu, jak velkou roli hrála letadla ve válce v Pacifiku, dávalo toto rozhodnutí docela smysl.

Jamato i Musaši byly vyráběny v maximálním utajení. Loděnice byly proto lemovány vysokými neprůhlednými ploty. Krom pár zasvěcenců tedy neměli Japonci ani ponětí, že jejich země staví největší bitevní lodě na světě.

Cesta bez návratu

Jamato i její sesterská loď Musaši byly po většinu války zakotveny v bezpečných přístavech. Jednak za to mohl charakter námořních bojů, jednak nechtělo císařské námořnictvo z prestižní důvodů dovolit, aby byly obří bitevníky potopeny.

Průběh války jim však do toho tak trochu hodil vidle, a proto bylo rozhodnuto, že se Jamato vypraví na Okinawu, kde bude fungovat jako ostrovní pevnost. I proto byla loď naložena až po strop municí, avšak paliva měla dost jen na cestu tam, nikoliv zpět. Jamato vyplula z Tokujamy 6. dubna a byla to její poslední cesta.

Potopení

Vzhledem k tomu, že v této fázi války neměli Američané problém číst šifrované japonské depeše, byl úkol Jamato odsouzen k nezdaru už na svém počátku. 

I přesto nebyli Američané schopni japonský bitevník potopit nejjednodušší možnou cestou, tedy pomocí ponorek. Jamato totiž nečekaně změnila směr a podmořským útočníkům se tak vyhnula.

Americké velení se tedy rozhodlo poslat na obra své letectvo. Úderná síla odpovídala velikosti cíle. Do akce se zapojily necelé tři stovky letadel různých druhů. Američané nechtěli nic riskovat a Jamato toužili potopit za každou cenu, což se jim nakonec podařilo. 

Loď zasáhlo hned několik torpéd a bomb, které vyvolaly velký výbuch, po němž pak Jamato rychle klesla do hlubin oceánu. A s sebou vzala i většinu své posádky, která čítala něco přes tři tisíce mužů.

Zvrátit průběh války nemohla

Jamato nemohla zvrátit průběh války. Mohla ho maximálně jen oddálit. I proto mise na Okinawu postrádala jakýkoliv smysl a Japonci se tak zbytečně připravili o bitevní loď, která mohla hrát rozhodující úlohu při očekávané invazi amerických jednotek na japonské hlavní ostrovy. K té však nikdy nedošlo.
Kategorie