Griselda - seriál od Netflixu

Griselda - seriál od Netflixu

Seriál Narcos byl pro Netflix trefou do černého. Diváky evidentně příběhy drogový králů ze Střední a Jižní Ameriky zajímají. Není tedy divu, že se tato televizní stanice rozhodla vstoupit do stejné řeky znovu.

Tentokrát však nejde o další pokračování Narcos, ale jen o samostatnou šestidílnou minisérii. Ta má název Griselda a v mnoha ohledech snese srovnání i se svým tematickým předchůdcem. Žel ne úplně ve všem.

Brutální narkobaronka

Griselda Blanco patřila ve své době mezi nejvýznamnější drogové bosse na americkém kontinentu. Pomocí zastrašování a nezměrné brutality si dokázala podmanit veškerou svou konkurenci v Miami, a tím zároveň udělat z tohoto města jedno z nejnebezpečnějších míst v USA. Prý z ní měl strach i samotný Escobar, což je mimochodem zmíněno hned na začátku této minisérie.

Rozhodně se tedy jednalo o velice zajímavou, i když velmi nebezpečnou osobu. Není tudíž divu, že si tvůrci vybrali jako předlohu pro svůj nový počin právě Griseldu.

Minisérie začíná útěkem Griseldy a jejích tří synů z Kolumbie. K útěku má docela dobrý důvod, zastřelila totiž svého manžela. Ten byl navíc zároveň i bratrem místního drogového bosse, který se chce hlavní hrdince pomstít.

Z tohoto důvodu Griselda prchne do Miami, kde chce začít nový život. S sebou si však bere mimo svých potomků i kilo kokainu, který touží zpeněžit. A právě tímto krokem se roztočí kolotoč událostí, jenž Griseldu katapultuje až do pozice šéfa miamské drogové mafie.

Druhá polovina trochu pokulhává

Role Griseldy se zhostila výborná Sofia Varga a i casting dalších postav je výborný. V tomto ohledu Netflix opět zabodoval. 

Minisérie začíná skvěle a až do čtvrtého dílu se jedná o výbornou záležitost, která by měla minimálně fanoušky Narcos dobře bavit. Griselda však má dílů šest.

Zatímco v první čtyřech částech sledujeme sympatickou a charismatickou hrdinku, která se snaží prosadit v čistě mužském světě, poslední dva díly nám naopak servírují Griseldu jako šílenou koksem prosáklou vražedkyni. A to je přesný opak toho, jak byla titulní postava do té doby prezentována.

Problém však není samotná charakterová proměna, ale její překotnost. Tvůrci změnili Griseldu tím nejhorším možným způsobem. Stačil jim k tomu nápis „O tři roky později“. 

Najednou je hlavní hrdinka úplně jiný člověk, aniž by měl divák možnost postup této metamorfózy sledovat. To je docela škoda. Už jen kvůli tomu by Griseldě slušel alespoň jeden díl navíc.

Není to historický dokument

Narcos mnoho lidí kritizovalo za to, že zločince vyobrazuje jako sympatické antihrdiny. V případě Griseldy se však šlo ještě dál. Griselda je minimálně do první poloviny série vyloženě kladná postava, kterou každá nařízená vražda duševně trýzní. 

Skutečnost však byla zcela odlišná. Griselda Blanco si v zabíjení a různých perverznostech doslova libovala. Neváhala likvidovat celé rodiny a rozhodně s tím neměla žádné morální problémy. 

Historická nepřesnost však není záporem. Nejedná se totiž o dokument, ale o velmi zábavnou záležitost. Škoda jen Griseldina urychlenému přechodu k temné straně. S jedním dvěma díly navíc by to bylo mnohem lepší. I tak jde o velice kvalitní minisérii, která si svou vysokou sledovanost zaslouží.