Furiosa: Sága Šíleného Maxe (2024)

Furiosa: Sága Šíleného Maxe (2024)

Mad Max: Zběsilá cesta byl ve své době doslova zjevením. Mnoho fanoušků akčních filmů označuje tento snímek jako jeden z nejlepších ve svém žánru. A nutno dodat, že zcela oprávněně. 

Nedávno do kin vtrhl dlouho očekávaný prequel/spin-off jménem Furiosa: Sága Šíleného Maxe. Dokáže se i tento nejnovější počin George Millera zapsat zlatým písmem do historie kinematografie?

Může Mad Max fungovat bez Maxe?

Jak je už z názvu patrné, režisér George Miller se tentokrát ve svém vyprávění nezaměřil na postavu Maxe, nýbrž na hlavní hrdinku minulého dílu – Furiosu. Poprvé tak v této dnes již pětidílné sáze hraje prim ženská postava.

Furiosa však do značné míry zastínila Maxe už ve Zběsilé cestě a asi i proto se studio rozhodlo odklepnout tento spin-off, který se věnuje primárně tomuto charakteru.

Pozvolna stavěný příběh

Na rozdíl od předchozího dílu zde divák nedostane jednoduchý příběh plný akce, kde se už od prvních minut sešlapuje plyn až na podlahu. I když i ve Furiose narazíme na velmi působivou a originální akci, mnohem důležitější je zde příběh. 

Film je rozdělen do několika kapitol, které se zaměřují nejen na dospělou Furiosu, ale i na období, kdy byla hlavní hrdinka ještě dítětem. A kupodivu to není nuda.

Příběh začíná únosem mladičké Furiosy ze zemědělské kolonie, která vypadá v kontrastu s okolní Pustinou jako zemský ráj. Furiosa si tak musí zvyknout na novou realitu plnou násilí a šílenství. Obojí tu ztělesňuje hlavní padouch Dementus, který je hlavou nebezpečných nájezdníků.

Ve filmu se ovšem objeví i mnoho jiných aktérů, kteří trpí závažnými poruchami osobnosti. Diváci se například mohou těšit na starého známého Immortat Joea a jeho partu. 

Výborné herecké výkony

Co se hereckých výkonů týče, není si nač stěžovat. Anna Taylor-Joy v roli Furiosy předvádí svůj vysoký standard, což se ovšem dalo očekávat. Kvalitní práci však odvádí i mladší verze hlavní hrdinky v podobě Alyly Browne a trochu překvapivě i Chris Hemsworth, který si v tomto snímku střihnul záporáka Dementuse. 

Hemsworth ve filmu podává svůj životní výkon a krade si pro sebe každý záběr, ve kterém se vyskytuje. Rozhodně to tedy není jen pěkně vypadající herecké poleno, jak si doteď mnoho lidí myslelo.

Levnější triky

Horší je to ovšem po trikové stránce. Na rozdíl od Zběsilé cesty se velká část Furiosy natáčela před zeleným pozadím a na filmu je to místy dost znát.

Triky mnohdy působí velmi lacině a i když snímek jako celek nakonec vypadá poměrně dobře, po vizuální stránce na tom byl minulý Max přeci jen o poznání lépe. 

Diváci o film nemají zájem

Furiosa: Sága Šíleného Maxe se bezpochyby povedla, což dokládají i mnohé oslavné recenze. I když má film o dost pomalejší tempo než jeho předchůdce, rozhodně nejde o horší podívanou. Problém tohoto snímku nespočívá v jeho kvalitách, nýbrž v tom, že o něj nikdo nestojí. V kinech Furiosa totálně propadla, a tak na další díl ze světa Šíleného Maxe můžeme v dohledné době bezpochyby zapomenout. A to je velká škoda.