Jak bude svět vypadat za 100 let?

Jak bude svět vypadat za 100 let?

Předvídat budoucnost, zvláště tu vzdálenou, může být docela ošidné. I přesto se o to pokouší nejen fantastové a spisovatelé sci-fi románů, ale také vědci z mnoha oborů.

Jak podle nich může vypadat svět v roce 2123?

Strava

Vzhledem k rychlému vývoji technologií je docela rozumné předpokládat, že se jídlo za sto let bude v mnoha ohledech lišit od toho současného.

Jedním z možných trendů bude nárůst popularity rostlinné stravy, která je už dnes na vzestupu. Vegetariánská, potažmo veganská bistra a restaurace totiž rostou jako houby po dešti i v současné době. Jedním z důvodů je i negativní dopad masné výroby na životní prostředí. Tento problém bude jistě akcentován i v budoucnosti.

Živočišné bílkoviny budou pravděpodobně nahrazeny speciálními rostlinnými bílkovinami, které však budou mít prakticky totožné vlastnosti.

Dalším trendem, jenž by mohl hrát v budoucnosti v rámci stravy velkou roli, jsou 3D tiskárny. Ty už i dnes zvládnou produkovat některé druhy potravin. Není tudíž důvod domnívat se, že za sto let tomu bude jinak. Naopak, dost možná bude reálné na tiskárnách nastavit nutriční hodnoty, vizuální vlastnosti, a dokonce i chuť jídla. 

Doprava

Za sto let se samozřejmě změní i způsob přepravy. Pravděpodobně bude v následujících desetiletích kladen velký důraz na rozvoj automobilů s elektrickým pohonem. Vozy za sto let by proto měly mít výrazně delší dojezd než dnes a mnohem kratší dobu nabíjení.

Kromě osobních aut se tento trend dotkne i nákladních a dopravních vozidel. Díky tomu se sníží emise a zlepší se ovzduší ve městech.

Očekává se, že vozidla budoucnosti budou do jisté míry zcela autonomní. Umělá inteligence bude schopna dokonale přizpůsobit jízdu vnějším okolnostem, což by mělo definitivně vymýtit automobilové nehody.

I v současné době už existují auta s umělou inteligencí, avšak jsou ještě v plenkách. Na začátku příštího století by ovšem měla být zcela běžnou součástí našich silnic.

Medicína

Také v oblasti medicíny se očekává díky neustálému rozvoji technologií a vědeckých poznatků výrazný pokrok. Je dost možné, že za sto let dnes nevyléčitelné nemoci už budou dávnou minulostí, případně se budou dát alespoň efektivně usměrňovat.

Jedním z předpokládaných trendů je i rozvoj personalizované medicíny, s čímž se koketuje už dnes. V budoucnosti však bude vlivem nových technologií a poznatků reálné léčit člověka zcela na míru. Pro každého pacienta bude vytvořena naprosto unikátní léčba, jež bude nejen vysoce efektivní, a to i co se vedlejších účinků týče.

Tento druh léčby bude možný i díky nano robotům, kteří budou schopni člověka velmi přesně diagnostikovat a následně i uzdravit.

Budoucnost je ve hvězdách

Bylo by krásné, kdyby svět za sto let vypadal podobně, jak je popsáno v textu výše. Pokud se však jen část zde načrtnutých trendů vyplní, je dost možném, že budoucnost bude pro naše potomky mnohem příjemnějším místem pro život než dnešní doba.
Kategorie