Co můžeme AI čekat v blízké budoucnosti?

Co můžeme AI čekat v blízké budoucnosti?

Umělá inteligence stále častěji ovlivňuje naše životy. Dnes už se s ní můžeme setkat nejen na počítačích a mobilních telefonech, ale stále častěji i v televizích. 

Umělá inteligence však má daleko větší potenciál, o čemž se v blízké budoucnosti bezpochyby přesvědčíme. V jakých oblastech nám bude AI zlepšovat život?

Chytrá domácnost

Už dnes se spousta lidí chlubí chytrou domácností. AI asistenti typu Alexa od Amazonu se však stanou ještě sofistikovanější. Jejich integrace s různými prvky v domácnosti bude mnohem zásadnější. Celou řadu úkonů tak budeme moci nechat zcela v gesci umělé inteligence. 

Díky AI bude ještě jednodušší své příbytky dostatečně zabezpečit před vloupáním, a to pomocí chytrých kamer a senzorů.

V případě pokusu o vloupání by měl takovýto systém automaticky kontaktovat majitele i policii a předat jim v reálném čase všechny relevantní informace včetně těch obrazových. Velkou popularitu si bezpochyby získají i chytré zámky, jež bude možné odemykat i zamykat na dálku. 

Tyto možnosti jsou do jisté míry dostupné již dnes, ale nejsou zatím příliš rozšířené. V blízké budoucnosti však bude chytrá domácnost stejný standard jako je dnes třeba mikrovlnka.

Zdravotní péče

Je jasné, že umělá inteligence lékaře nenahradí ani ve vzdálenější budoucnosti. Kde však může AI excelovat, to je diagnostika. Díky vylepšeným algoritmům už bude snadnější identifikovat rakovinu, poruchy myokardu či neurologické problémy. 

Rovněž bude jednodušší u každého jedince na základě dat optimalizovat léčbu, respektive identifikovat potenciální budoucí zdravotní potíže a podle toho zahájit preventivní kroky. Díky tomu se stane zdravotnictví daleko efektivnější, a tím pádem také finančně méně náročné.

Motorismus

Už dnes je umělá inteligence nedílnou součástí mnoha moderních vozidel, a to hlavně v podobě asistenčních systémů. Tyto systémy dovedou pomoci při parkování či zvládnou udržet vůz ve správném jízdním pruhu. V budoucnu by ale tito asistenti mohli být daleko sofistikovanější.

Předpokládá se, že umělá inteligence bude schopna monitorovat stav celého vozu a případně informovat řidiče o možných problémech, respektive jej upozorňovat na nutnost provést údržbu. Takto v podstatě vymizí nehody, za které může špatný technický stav vozidel.

Až bude umělá inteligence na opravdu vysoké úrovni, nebudeme už potřebovat řidičský průkaz. AI nás odveze kamkoliv budeme chtít.

Toto řešení je však pořád ještě v plenkách a je velmi nepravděpodobné, že v následujících několika málo desetiletích bude možné umělou inteligenci tímto způsobem využívat v reálném provozu.

Konec lidstva?

Mnoho lidí se obává, že nastupující umělá inteligence bude znamenat konec lidstva. Jednoho krásného dne možná skutečně ano, ale tohle současné generace rozhodně nezažijí.

Umělá inteligence blízké budoucnosti nám naše životy nejenže nebude brát, ale naopak je v mnoha ohledech podstatným způsobem vylepší.

Kategorie