Arcane - seriál na Netflixu

Arcane - seriál na Netflixu

Seriálů podle počítačových her zatím moc nemáme. Ovšem ty, které již vyšly, patří obvykle mezi to nelepší, co můžeme na televizní obrazovkách vidět. A Arcane do této společnosti bez nejmenších pochyb patří. Na rozdíl od mnoha jiných herních adaptací se však nejedná o hranou záležitost. 

Arcane je kompletně animovaný a je to dobře. I díky tomu si mohli autoři dovolit oživit své fantazie, aniž by to vyžadovalo astronomický rozpočet.

Technicky dokonalá záležitost

Arcane vychází z oblíbené hry League of Legends od společnosti Riot Games. Ve hře se hráči mohou zhostit jedné z předpřipravených postav, se kterými pak mezi sebou válčí v rozličných arénách.

I když má hra relativně silné příběhové pozadí, nejedná se o žádné RPG nebo adventuru. Proto není divu, že se od seriálu zase tolik nečekalo, zvláště, když ho vyráběli samotní Riot Games.

První zveřejněné trailery však zavřely všem pochybovačům ústa. Z ukázek bylo jasné, že po technické a výtvarné stránce bude Arcane naprostá bomba, což se nakonec i potvrdilo. Ve světě seriálů nemá Arcane v tomto směru žádnou konkurenci.

Mít jen krásný vizuál ovšem nestačí. Seriál musí mít i dobrý příběh. A ani zde řemeslníci z Riot Games nezklamali.

Překvapivě dobrý příběh

Arcane naštěstí nekopíruje příběhovou linku hry, ale vydává se vlastní cestou. Z League of Legends si půjčuje pouze některé postavy a svět. Obé je v seriálu zpracováno na skutečně vysoké úrovni.

Autoři Arcane se vcelku logicky rozhodli pro prequel, díky čemuž si mohou seriál dosyta užít i diváci neznalí předlohy. V Arcane se ale také ukrývá celá řada narážek, které patřičně ocení jen hráči League of Legends. Znalost hry však není pro pochopení děje vůbec potřeba.

Hlavními aktérkami příběhu jsou sestry Vi a Powder, jež jsou nuceny žít v chudém Zaunu, což je v podstatě takové trochu větší sklepení vzkvétajícího města Piltover.

Zaun je plný gangů, drog a dalšího svinstva, zatímco Piltover je jeho pravým opakem. Není tedy vůbec divu, že se obyvatelé Zaunu a Piltoveru mezi sebou vůbec nemusí. 

I když se příběh zaměřuje hlavně na výše zmíněné sesterské duo, v Arcane jsou i jiné postavy, které stojí za pozornost. Hlavně gangster Silco patří mezi obzvlášť povedené charaktery. 

Nejedná se o klasického prvoplánového záporáka. Silco má vlastně docela bohulibý cíl, ale snaží se ho dosáhnout brutálními prostředky. Za jiných okolností by se mohlo dokonce jednat o kladnou postavu. 

A takovýchto nejednoznačných charakterů je v Arcane celá řada. Propracované postavy i dobře vystavěný příběh jsou společně s technickou výjimečností celého díla hlavním důvodem, proč dát Arcane šanci.

Tohle se povedlo

I když je Arcane animovaný, rozhodně by ho neměli minout ani diváci, kteří jinak tento druh tvorby vůbec nesledují. Jde totiž o ve všech směrech velice podařenou záležitost, která dokáže zaujmout nejen hráče League of Legends.

Letos seriál dostane i druhou řadu, která by měla příběh Vi a Powder ukončit. Její vydání je plánováno na podzim.