6 největších lákadel Budapešti

6 největších lákadel Budapešti

Evropa se může pyšnit nejkrásnějšími městy na světě. Mezi ta vůbec nejúchvatnější se rozhodně řadí i Budapešť.

Míst, která by měl každý turista v maďarském hlavním městě navštívit, je opravdu více než dost. Jeden den na jejich prohlídku určitě stačit nebude.

1. Parlament

Jedná se asi o nejznámější symbol Budapešti. Maďarský parlament je zajímavý nejen svou neogotickou architekturou, ale rovněž i svými rozměry. Jde totiž o jednu z největších parlamentních budov na světě.

I dnes se uvnitř formuje maďarská politika, nicméně zdejší parlament funguje také jako úschovna pro korunovační klenoty, a to včetně slavné koruny sv. Štěpána.

2. Budínský hrad

Dalším majestátním klenotem Budapešti je Budínský hrad. Ten kdysi sloužil jako sídlo uherských králů. Jelikož je hrad umístěn na kopci, poskytuje jeden z nejlepších výhledů na maďarskou metropoli.

V Budínském hradě lze navštívit i Národní galerii a Historické muzeum. Hrad po válce prošel rozsáhlou rekonstrukcí, jelikož byl během bojů vážně poškozen.

3. Řetězový most

I když se most nazývá řetězový, ve skutečnosti je visutý. Ve své době byl jedním z největších mostů vůbec. Jeho součástí je totiž nejen chodník pro pěší, ale i dvouproudová vozovka.

Tento most byl prvním, který spojoval Budín a Pešť, z nichž je dnes Budapešť. Most ovšem není původní. Originál byl za války zničen Němci. Po válce byl ale vybudován kompletně znovu, a to podle originálních plánů.

4. Bazilika svatého Štěpána

Kdo chce navštívit největší svatostánek v Budapešti, měl by se vydat do Baziliky svatého Štěpána. Ta byla pojmenována po prvním maďarském králi, jenž patří mezi nejdůležitější osobnosti maďarských dějin.

Bazilika je kromě jiného známa i tím, že je v ní uschována jedna zajímavá relikvie – mumifikovaná ruka svatého Štěpána. Stejně jako z Budínského hradu, tak i z této baziliky je možné obdivovat krásy celého města.

5. Lázně Széchenyi

Maďarsko je známé i svými lázněmi. Mezi ty nejznámější patří lázně Széchenyi, které se nacházejí právě v Budapešti, konkrétně v Městském parku. Běžně je navštěvují nejen turisté, ale termální koupele milují i místní.

Lázně disponují také venkovními bazény s teplou vodou, které se používají i během chladných zimních dní. Návštěvníci často v těchto bazénech hrají šachy.

6. Maďarská státní opera

Zdejší státní opera se nachází v neorenesančním domě, jenž je často označován za jeden z nejkrásnějších na evropském kontinentu. Maďarská státní opera se však nepyšní pouze svými vizuálními vlastnostmi, ale rovněž i vynikající akustikou.

Operní dům byl slavnostně otevřen v roce 1884. Běžně se v něm nekonají jen operní představení, ale návštěvníci si zde mohou užít i balet, případně další kulturní akce.

Výkladní skříň Maďarska

Budapešť slouží jako výkladní skříň Maďarska. Poskytuje totiž ohromné množství různorodých atrakcí. Na své si přijdou jak milovníci památek, tak i lidé cestující za kulturou, respektive hledající kvalitní termální lázně.