5 míst, která na Islandu musí každý turista navštívit

5 míst, která na Islandu musí každý turista navštívit

Island je nádherná země, která se může pyšnit hlavně svou unikátní atmosférou, která je z velké části tvořena hlavně rozličnými přírodními scenériemi. A právě skvosty vyrobené samotnou přírodou jsou hlavním tahákem pro turisty.

Kdo chce vidět na Islandu vše podstatné, rozhodně by neměl minout těchto pět největších lákadel, které tento úžasný ostrov nabízí.

1. Jezero Mývatn

Jedná se o přírodní vodní nádrž, kterou je možné najít v severní části Islandu. Samotné jezero není samo o sobě kdovíjak zajímavé. Zásadní je zde okolí, které rozhodně stojí za to. 

Okolní krajina je krom jiného tvořena sopkami, horkými prameny a rozsáhlými lávovými poli. V těsné blízkosti jezera je také možné narazit i na gejzíry horké vody. Nic podobného není k vidění snad nikde na světě. 

I proto je jezero Mývatn jednou z nejpopulárnějších turistických destinací. Lidé se sem ovšem nechodí pouze kochat. Docela tu také kvete klasická pěší turistika a cykloturistika. Kdo rád loví ryby, může zde i rybařit. Rovněž je tu možnost pozorovat zdejší faunu.

2. Jökulsárlón 

A máme tady další jezero. Tentokrát však situované na jihu. Jde o další úžasný přírodní skvost Islandu. Jezero je ledovcového původu. Jeho voda pochází přímo z největšího evropského ledovce – Vatnajökullu.

Tuto vodní plochu rozhodně stojí za to sledovat delší dobu. Nejenže po jezeře běžně pluje velké množství ledových ker, ale je zde také možné pozorovat, jak se části tajícího ledovce řítí přímo do vody. Toto představení je působivé i ze břehu.

Zážitek se dá ještě umocnit, a sice pronájmem loďky a sledováním všeho zajímavého přímo na jezeře.

3. Skógafoss

A na jihu Islandu ještě chvíli zůstaneme. Nachází se tu totiž jeden z nejhezčích vodopádů ostrova – Skógafoss. Díky velkému množství turistických tras je reálné pozorovat vodopád z více úhlů.

Dokonce se dá dostat až na vrchol a prohlédnout si i okolí vodopádu, což je úžasná podívaná.

4. Hveravellir

Jedná se o místo, které je doslova obklopeno majestátními sopkami. Stejně jako mnoho dalších islandských atrakcí, i zde je možné se těšit z naprosto úžasné krajiny, která nemá nikde na světě obdobu.

Turisté se mohou v Hveravelliru nejen kochat, ale zároveň si užít i koupel v geotermálních pramenech. 

5. Reykjavik

I když na Islandu hraje prim příroda, i na tomto ostrově se dají najít prvky civilizace. Asi tím nejvýraznějším prvkem je hlavní město Reykjavik. 

Stejně jako v jiných evropských městech, tak také v Reykjaviku jsou bary, restaurace i různé pamětihodnosti. Mezi největší lákadla islandské metropole patří kupříkladu Národní muzeum či katedrála Hallgrímskirkja.

Drsná země

Island není Francie nebo Egypt. Známek civilizace na tomto ostrově mnoho nenajdeme. To není výtka, právě naopak. Díky tomu, že je Island jen velmi řídce osídlený, neměl člověk ještě možnost zásadnějším způsobem zasáhnout do zdejších přírodních krás, které jsou bez přehánění nezapomenutelné.

A i proto se vyplatí se alespoň jednou za život na Island vydat.

Kategorie