3 sci-fi filmy, které změnily kinematografii

3 sci-fi filmy, které změnily kinematografii

Žánr sci-fi byl ve světě filmů dlouhou dobu považován za brakový. Triky totiž obvykle nestály za nic a podobně na tom býval scénář i herecké obsazení. Už pár dekád jsou však sci-fi filmy brány zcela vážně. Dokonce se jedná o jeden z nejpopulárnějších žánrů vůbec. 

Nejdřív ovšem muselo přijít několik průkopníků, kteří udělali sci-fi atraktivní i pro širokou veřejnost. V tomto článku si představíme tři nejpodstatnější.

Blízká setkání třetího druhu

Tento film je dnes diváky i kritiky zcela po právu považován za jeden z nejlepších, které kdy Steven Spielberg natočil. Vzhledem k tomu, jaká úžasná díla má tento režisér na krku, se jedná o velkou pochvalu.

Snímek vypráví o setkání mimozemšťanů s lidmi. Na rozdíl od jiných vědeckofantastických počinů však tentokrát nepřišli návštěvníci z vesmíru Zemi plundrovat a lidstvo vyhladit, ale spřátelit se. Někomu to může znít jako pěkná nuda, nicméně skvělý scénář i herecké výkony dokázaly i z relativně jednoduché zápletky udělat úžasnou záležitost. 

Komunikace s mimozemšťany je zde vyobrazena hravým a zábavným způsobem. Hodně tomu napomáhají na svou dobu velmi dobré speciální efekty a výborný hudební podkres. O ten se postaral jeden z nejlepších skladatelů Hollywoodu všech dob, John Williams. Díky tomuto filmu začali filmoví tvůrci o mimozemšťanech přemýšlet trochu jinak než doposud.

Vetřelec

Zatímco v Blízkých setkáních třetího druhu nám Steven Spielberg představil mírumilovné mimozemšťany, Vetřelec Ridleyoho Scotta udělal přesný opak. Bytost, kterou společně se scénáristy vymyslel, je nesmlouvavý děsivě vypadající zabiják s kyselinou místo krve. 

Scottovi se podařilo spojit žánr sci-fi s hororem takovým způsobem, jaký do té doby neměl obdoby. Film Vetřelec je velmi minimalistický. Odehrává se totiž většinu času pouze v několika stísněných chodbách vesmírné lodi Nostromo, což má samozřejmě na atmosféru celého snímku obrovský vliv. 

Hvězdné války

V roce 1977 vtrhly do kin první Hvězdné války a ovládly je doposud nevídaným způsobem. George Lucas představil divákům něco, co do té doby neměli možnost nikde jinde vidět. Souboje se světelnými meči, vesmírné bitvy i šestákové přestřelky s vojáky Impéria byly natolik pohlcující, že se Hvězdné války staly jedním z nejúspěšnějších filmů všech dob. A tím to rozhodně neskončilo.

Dnes mají Hvězdné války na kontě nejen jedenáct celovečerních filmů, ale také obrovské množství knížek, komiksů i seriálu. Celá tahle značka má hodnotu mnoha miliard dolarů. Tomuto fenoménu se může rovnat snad jen Harry Potter, a to jen s odřenýma ušima. 

Asi tím největším konkurentem v rámci sci-fi žánru je odvěký rival Star Trek. Ten se sice může pyšnit skoro až fanatickou fanouškovskou základnou a podobně propracovaným světem, avšak nejedná se ani zdaleka o tak masovou záležitost.

Milníky žánru

Vědeckofantastické snímky od vzniku kinematografie ušly obrovský kus cesty. Nahoru sci-fi hodně pomohly mimo jiné i výše jmenované filmy, jež znamenaly milník nejen v rámci svého žánru.