3 nejznámější vikingští vůdci

3 nejznámější vikingští vůdci

Vikingové patřili ve své době zcela právem mezi nejobávanější válečníky evropského kontinentu. Pocházeli ze Skandinávie, tedy z oblasti dnešního Norska, Dánska a Švédska. Krom válčení jim však šla velmi dobře i mořeplavba. 

Díky tomu dokázali Vikingové drancovat i země, které od Skandinávie leží stovky kilometrů daleko. Vikingové by však nikdy takových úspěchů nedosáhli bez svých vůdců. Mnozí z nich jsou všeobecně známí i v dnešní době.

Harald I. Krásnovlasý

Harald I. Krásnovlasý se do norské historie zapsal zlatým písmem. Jak by také ne, byl to totiž on, kdo založil norské království. Tomu Harald vládl od roku 872 až do roku 933, kdy ho po jeho skonu vystřídal na trůnu jeho syn Erik Krvavá sekyra.

Harald zdědil malé království jménem Vestfold, ale to mu evidentně nestačilo. Během několika let tak připojil ke své zemi další malá norská království, a to jak pomocí zbraní, tak i s přispěním intrik. Roku 872 Harald definitivně rozdrtil svou opozici v námořní bitvě u Hafrsfjordu, po níž se prohlásil králem sjednoceného Norska. 

I když mnoho jeho odpůrců přežilo, už nikdy se jim nepodařilo shromáždit dostatečně velkou vojenskou sílu, která by se mohla novopečenému králi postavit. Haraldovi nepřátele proto v houfech emigrovali mimo Norsko. Velká část opozice se usadila na Islandu, a tím defacto započala kolonizace tohoto ostrova.

Erik Rudý

Erik Rudý patří mezi největší objevitele severských dějin. Narodil se v Norsku okolo roku 950, avšak dlouho se tam neohřál. Jeho rodina totiž musela emigrovat na Island. Tam se také usadil, oženil a zplodil čtyři syny. Erik však nepatřil mezi nejvzornější občany. Vzhledem k tomu, že s jeho jménem bylo spojeno několika vražd, musel odejít do vyhnanství. 

To ho však nezdolalo, právě naopak. Během tří let od svého vyhnání z Islandu zvládl objevit a částečně i osídlit Grónsko. Po svém návratu na Island pak lákal další dobrodruhy k osidlování nově objeveného ostrova. 

Erik nebyl jediným objevitelem v rodině. Jeho syn Leif Eriksson se dostal dokonce ještě dál, a sice na americký kontinent.

Ragnar Lodbrok

Ragnar Lodbrok je suverénně nejznámějším vikingským vůdcem vůbec, a to i díky seriálu Vikingové. Tento muž měl podnikat v devátém století našeho letopočtu brutální nájezdy do Anglie i Franské říše, kde měl získat poklady nedozírné ceny. Svou životní pouť nakonec ukončil v hadím hnízdě, kam ho nechal vhodit northumbrijský král. 

Ragnar však s největší pravděpodobností nikdy neexistoval, i když vikingové v době jeho údajné vlády na Angličany a Franky skutečně nájezdy podnikali.

I přesto, že je tento legendární válečník s největší pravděpodobností pouhá legenda, pořád si své místo v tomto žebříčku zaslouží. Jedna se totiž suverénně o nejslavnějšího vikinga vůbec.

Chabrost a houževnatost

Éra vikingů je už nějaký ten pátek pryč, avšak to nám nebrání v tom tyto chrabré severské válečníky stále obdivovat.

Ve své době nebyli vikingové pouze ztělesněním zla, ale také symbolem bezbřehé chrabrosti a houževnatosti. Bez svých charismatických vůdců by si však jen stěží dokázali vybojovat takovou pověst.

Kategorie