3 nejzajímavější pamětihodnosti Varšavy

3 nejzajímavější pamětihodnosti Varšavy

Varšava nepatří mezi typické turistické destinace, nicméně i přesto stojí za to metropoli našich severovýchodních sousedů navštívit. 

I když byla Varšava za války prakticky celá srovnána se zemí, takřka vše podstatné bylo vybudováno znovu. Mezi nejnavštěvovanější místa ve Varšavě patří Královský hrad, Národní muzeum a Staré město.

Královský hrad

Královský hrad má pro Poláky podobnou hodnotu, jako pro našince hrad Pražský. Zde totiž už od 16. století sídlili polští králové. Centrem moci však nebyl hrad příliš dlouho, jelikož po dělení Polska jeho význam upadal. 

Královský hrad pak již nikdy nesloužil jako sídlo polských panovníků, nicméně i přesto se vždy jednalo o jeden z nejdůležitějších symbolů Varšavy i samotného polského státu. Hrad prošel během osmdesátých let minulého století rozsáhlou rekonstrukcí, díky čemuž dnes patří mezi nejzajímavější dominanty polského hlavního města.

Královský hrad se může mimo jiné pyšnit velkým množstvím nádherně vyzdobených sálů. Mezi ty nejvýznamnější patří sál Sloupový a Vázový.

Národní muzeum

Ano, také Poláci mají své Národní muzeum. To bylo založeno v roce 1862 a najít ho můžeme přímo v centru města. Původně se ovšem jednalo o Muzeum výtvarných umění. 

Budova této instituce se časem různě rozšiřovala a architektonicky upravovala. Současná podoba polského Národního divadla pochází z roku 1938. Muzeum kupodivu nebylo během války zničeno, avšak mnoho děl z něj Nacisté odcizili.

Muzeum se může pyšnit širokou plejádou rozličných exponátů. Na své si zde přijdou jak milovníci starověkého, tak i moderního umění. Samozřejmě je v muzeu k vidění i celá řada polských děl.

Velmi populární je například zdejší exponát jménem „Bitva u Grünwaldu“. Tuto malbu vytvořil Jan Matejek. Národní muzeum vystavuje ale i díla předních evropských umělců, jako jsou Rembrandt či Rubens.

Staré město

Varšavské Staré město bylo na rozdíl od toho pražského za války prakticky kompletně zničeno. V současnosti však nejsou po destrukci nikde ani památky. Staré město totiž bylo po válce kompletně postaveno znovu, což je jen dobře. V opačném případě bychom přišli o unikátní čtvrť, která je zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO.

Mezi hlavní lákadla Starého města, mimo výše zmíněného Královského hradu, patří například opevněná brána Barbakan, Tržní náměstí obklopené celobarevnými měšťanskými domy, Pomník Malého povstalce nebo ulice Piwna, která patří mezi nejmalebnější ulice v celém Polsku.

Staré město si také můžete užít s pomocí GPS her, které vás centrem města provedou soutěžní formou.

Krušné časy jsou historií

Varšava sice za války zažila velmi krušné časy, avšak i přesto se dnes jedná o jednu z nejlesklejších perel polského státu. Stejně jako většina jiných evropských metropolí, tak i Varšava může své návštěvníky ohromovat svou krásou. A nic na tom nemění ani fakt, že většina zdejších pamětihodností musela být vybudována znovu.

TIP: další turistickou perlou Polska je také Krakov, ten byste při návštěvě polska neměli vynechat.