3 nejstrašnější monstra antického Řecka

3 nejstrašnější monstra antického Řecka

Řecko je známé mimo jiné i pro svou bohatou historii. Díky dávným Řekům se můžeme těšit nejen z demokracie, ale i z celé řady zajímavých pověstí.

V nich figurovali nejen nebojácní hrdinové, ale samozřejmě i jejich protivníci, kteří měli nejčastěji podobu různých monster. A na některá z nich se na následujících řádcích podíváme.

Skylla

Mezi ty nejodpornější starořecké obludy bezpochyby patří Skylla. Toto monstrum se mohlo pyšnit šesti hlavami a dvanácti nohama. Domovem Skylly byla Messinská úžina, což je průliv mezi Sicílií a Apeninským poloostrovem. 

I proto její jídelníček tvořili převážně námořníci, kteří byli dost bláhoví na to, aby se v těchto vodách plavili. Skylla navíc na zabíjení nebohých námořníků nebyla sama. Nedaleko od ní totiž měla bydliště i Charybda, což byla dle pověstí také pořádná potvora. 

Oběd bestie měly na svědomí velké množství obětí. V podstatě jim unikla pouze loď Argonautů a Odysseova posádka.

Skylla však původně nebyla žádná zrůda, ale velmi pohledná dívka. Hezké holky to ale nemají v řeckých pověstech zrovna jednoduché a Skylla nebyla výjimkou.

Tu kvůli žárlivosti do její monstrózní podoby proměnila mořská nymfa Amfitrita, která byla manželkou boha moří Poseidona.

Kyklopové

Kyklopy zná asi každý. Dle řeckých bájí šlo o obry s jedním okem uprostřed hlavy. Jejich rodiči byli bohové, konkrétně bůh nebe Uran a bohyně země Gaia.

Domovem Kyklopů byla Hyperia, kde žili převážně v jeskyních. Asi tím nejslavnějším Kyklopem byl Polyfémos, se kterým měl co dočinění i Odysseus. 

Kyklopové byli spojenci boha Dia, kterému mu pomohli svrhnout titány. Vyrobili pro něj totiž blesky a hromy, díky nimž král bohů dokázala porazit svého titánského otce Krona. Rovněž byli tvůrci přilby neviditelnosti, jíž si u nich objednal bůh podsvětí Hádes.

Kyklopové však nebyli zadobře se všemi bohy Pantheonu. Například takový Apollón Kyklopy příliš v lásce neměl, jelikož vyrobili výše zmíněné blesky, jimiž Zeus zabil Apollónova syna Asklépia. Bůh slunce pak kvůli mstě Kyklopy zmasakroval.

Medúza

Řecká mytologie nám představuje Medúzu jako monstrum s hady místo vlasů, na kterou není radno se moc dívat, jinak člověk zkamení. Medúza byla poražena Perseem, a to hlavně díky lesklému štítu, jehož prostřednictvím mohl sledovat její pozici, aniž by se proměnil v kus šutru. 

Perseus usekl Medúze hlavu. Tu následně použil na poražení obra Atlanta a s její pomocí udělal sochu i z krále Polydekta.

Podobně jako Skylla nebyla ani Medúza od narození vůbec ošklivá, právě naopak. Nechala se ovšem svést bohem Poseidonem v chrámu bohyně Athény, za což ji dotyčná proměnila v ošklivou vražednou bestii.

Bohové se rádi mstí

I když monstra představené v článku byla bez nejmenších pochyb strašlivá, v případě Skylly a Medúzy se nejednalo o přirozenou vlastnost. Šlo o trest ze strany bohů. Ti se koneckonců přetvářením víceméně nevinných lidí do různých obskurních monster bavili prakticky na denní bázi.